Litografier

Skrivmaskins - Konst

Nr 7: "Pater Nosters Fyrplats" Nr 7: "Pater Nosters Fyrplats"

Sven-Erik Johansson som är född 1951 i Djupvik, men numera bosatt i Skärhamn på Tjörn. Han gör sina bilder med hjälp av en gammal el-skrivmaskin, eftersom han inte kan använda sina händer på vanligt sätt på grund av en CP-skada i barndomen.

 

Just den tekniken utvecklade Sven-Erik själv efter avslutad gymnasieutbildning i början av 1970 - talet. Hans konstverk består av tusentals skrivmaskinsbokstäver i många lager på varann plus ett gammalt, nästan utslitet färgband, för att få fram alla gråtonerna. Varje tavla tog mellan tre och sex månader att framställa. Han är troligen ensam om den tekniken.

 

Idag använder han sig av dator, när han skall framställa sina konstbilder då "tidens tand" har gått hårt åt hans gamla el-skrivmaskin. En Facit från 1964.

 

Sin utbildning har Sven-Erik Johansson fått i Göteborg vid Bräcke Östergård (en skola för rörelsehindrade elever), Grundskola & 2-årig Fackskola mellan åren 1961-1971. Han har även studerat några år vid Billströmska Folkhögskolan på Tjörn.

 

Klicka på bilden och se fler av hans unika skrivmaskinsalster.

Dator - Litografier

Nr 10: "Vägen tillbaka"   (Bildserie + Text) Nr 10: "Vägen tillbaka" (Bildserie + Text)

Den här bildserien ett exempel på Sven-Eriks Dator - Konst. Han gjorde den här bildserien efter en svår lunginflammation 1988. Han låg på sjukhus i nästan fyra månader och sover sedan dess med en ventilator. Det är en maskin, med näsmask, som hjälper honom att "vädra ut" koldioxiden ur lungorna. Han blir då mycket piggare och kan leva ett mer aktivt liv.

 

Klicka gärna på bilden och läs Sven-Eriks egen text som hör till hans bildserie "Vägen tillbaka", där han beskriver den svåra sjukhustiden och den mycket långa konvalescensen som följde därefter.

Arbetsbild från 1975. Arbetsbild från 1975.